Vi på Trofeo Abarth fick så mycket positiv respons på vårt tidigare inlägg om banracing att vi fortsätter att fördjupa oss i ämnet med en lite längre artikel. Drömmer du om att prova på banracing för första gången? Det finns flera racingbanor och arrangörer som ger privatpersoner möjlighet att testa racing på en riktig bana.
Hur mycket kostar det att prova banracing?
Kostnaden för att köra bil på racingbana varierar. Folkrace är det billigaste alternativet och brukar kosta från cirka 1500 kronor och uppåt. Att köra supersportbil på en racingbana kostar ofta uppemot 7000 kronor.
Om banracing känns för dyrt finns det aktörer som erbjuder möjlighet att köra Porsche, Lamborghini och andra sportbilar på raksträcka för ett billigare pris.
Rätt klädd för banracing
Många som vill prova på banracing funderar på vilka kläder de ska ha på sig. Om du ska prova banracing behöver du naturligtvis inte investera i några egna racingkläder då du får låna allt som behövs på plats. I vissa fall kan du behöva ha egna skor. Hör efter med arrangören vad som gäller.
Innan du ger dig ut på banan kommer du få ta på dig en racingoverall. Den brukar vara behandlad för att skydda mot värme och eld. Racingoveraller är av instegstyp, dvs du kliver i den och stänger den med en dragkedja. En bra overall är lätt och skaver inte. Under overallen är det bekvämast med ett underställ. På händerna kommer du bära handskar som ger grepp om ratt och växelspak
Rallyskor är oftast tillverkade i ett mjukt och följsamt skinn. De har en halkfri sula och skon är av en högre modell. Även skorna är flamsäkra och de är framtagna både med tanke på komfort och maximal säkerhet. Sist men inte minst kommer du även bära en hjälm med visir.
Var kan man köra banracing?
Mantorp Park stod färdig 1969 och är Sveriges kanske mest kända racingbana. Anläggningen ligger längs E4:an mellan Mjölby och Linköping. Banan hyrs ut till privatpersoner och företag som kan bruka den med egna bilar. Det finns även en mängd arrangörer som erbjuder banracing på Mantorp i racerbilar. Den största banan på Mantorp är Grand Prix Banan. Den längsta slingan är 3106 m. Man erbjuder även en terrängbana, en teknikkurva och en strip för dragracing.
En annan känd bana som anordnar racing för privatpersoner är Anderstorp. Banan heter numera Scandinavia Raceway och det lilla samhället Anderstorp ligger i närheten av Gislaved. Det anordnas flitigt arrangemang där man kan testa racerbil eller gatbil. Banlängden är 4025 m.
Skåningar som vill prova på banracing kan bege sig till Sturup Raceway. Banan ligger strax intill Malmö Airport. Man anordnar flera olika typer av motorsportupplevelser. Populära sådana är “prova på racing” och “racerförare för en dag”. Körtillfällena kombinerar teori med praktik och det finns möjlighet att mäta sina krafter i en shoutout med tidtagning mot andra förare. Sturup Raceways längsta bana är 2087 m.
Stockholmare som vill prova banracing kan bege sig till Tierp Arena som ligger cirka en timme från huvudstaden. Man erbjuder bland annat det lilla eller stora racerpaketet. I det senare paketet ges den som bokat tillgång till hela depåytan. Banan är 2051 m lång. Det finns även en strip utanför Arlanda där det är möjligt att köra sportbil i hög hastighet. Arlanda Test Track är 920 m lång.
Bor du norröver och vill prova banracing? Mittsverigebanan ligger mellan Sundsvall och Härnösand och är 1980 m lång. Man erbjuder inte uthyrning av bil på banan, men det finns arrangörer som kan stå för den saken. Sveriges nordligaste permanenta racingbana ligger i Fällfors utanför Skellefteå och heter Drivecenter Arena. Den som är licensierad och har en registrerad gaturacingbil kan prova banan under återkommande trackdays. Banans fulla längd är 4200 m.
Tillfällen då man inte ska sätta sig i en racerbil
Det finns flera tillfällen då du inte bör sätta dig bakom ratten på en racerbana.
- Vid hälsoproblem – Om du lider av hjärtrelaterade problem, högt blodtryck eller andra hälsoproblem bör du rådgöra med din läkare först.
- Efter vissa medicinska ingrepp – Före och efter hårtransplantation är ett exempel på ett tillfälle då du bör vänta tills läkningsprocessen är klar. Även i det här fallet bör du höra efter med din läkare om vad som gäller.
- Längd och vikt – Vid banracing bör man inte vara för lång eller tung. Hör dig för med arrangören. Ofta får man får inte vara längre än 193 cm och inte väga mer än 120 kg för att sätta sig bakom ratten i en racerbil.