Hoppa till innehåll

Folkrace

Race i låg hastighet

Folkrace är en typ av race som körs på banor av antingen asfalt eller grus. Alla bilar som deltar måste vara typbesiktigade i Sverige och byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter. Bilarna måste ha en skyddsbur och maxhastigheten får inte överstiga 80 km/h. Banorna i den här motorsporten är uppbyggda för att en högre hastighet inte ska kunna uppnås. Du kan börja tävla redan när du är 15 år gammal och du tävlar då i juniorklass. Sedan finns det seniorklasser för damer och herrar för dig över 18 år samt veteranklass för dig över 50 år. På Folkrace TV kan du se tävlingar live.

Folkrace är ingenting som körs med Trofeo Abarth bilar utan de körs med vanliga, äldre bilar. Dock kan även nyare bilar användas, men de får varken ha turbo eller fyrhjulsdrift.

bilmotor i närbild

Historia om folkrace

Folkrace kom till Sverige från Finland på 1980-talet. Det kom till Sverige för att vara en billig sportgren för de som ville tävla. Ett halvår efter sportens ankomst till Sverige hade över 3 800 personer löst tävlingslicens. Folkracebilar är vanliga, äldre bilar.
I dagsläget genomförs det runt 450 tävlingar i folkrace i Sverige varje år och det finns många banor i hela Sverige, faktiskt runt 130 stycken. De två allra största tävlingarna i motorsporten är Folkracefestivalen i Motala och Semesterracet i Vimmerby. Startavgiften för en tävling får vara max 300 kronor för seniorer och max 200 kronor för juniorer.

Alla bilar i Folkrace är till salu efter tävlingen

Om du vill tävla i folkrace måste du vara beredd på att skiljas från din bil efter racet. Alla bilar är nämligen till salu för 8 000 kronor efter genomförd tävling. På Folkraceshop kan du hitta de reservdelar du behöver inför nästa lopp.
Bil till salu

Som vi nämnde ovan är folkracebilar inte direkt några racerbilar som ska köra otroligt fort. Det är för att kunna hålla kostnaderna för sporten nere som bilarna måste säljas efter varje tävling eftersom ingen kommer lägga mer pengar än 8 000 kronor på att fixa bilen innan ett race.

Så blir du folkraceförare

Du måste ha en folkracelicens för att få köra folkrace och den kan du skaffa från det att du fyllt 15 år. Om du är under 15 år för du nöja dig med att titta på Folkrace TV när andra tävlar. Det är också ett krav att du är medlem i en motorklubb för att kunna köra folkrace. Du måste genomgå en teorikurs på tre timmar för att få licens.
Om du är junior eller senior utan körkort måste du även visa att du kan köra lite bil innan du kan få din licens för folkrace. Det första loppet du måste köra är ett debutanttävling (om du inte har körkort). Du kan få köra ett helt år som debutant och det kostar ingenting, samt att din bil inte säljs efter tävlingen.
racerbilsförare