Hoppa till innehåll

Racerbilar

Häftiga racerbilar med en mängd hästkrafter

Racerbilar är väldigt fantastiska, med sina enorma hästkrafter och snygga design. Det är inte bara kul att köra bilrace utan det är minst lika roligt att titta på dem. En Dodge Viper är en spännande bil som verkligen kan köra snabbt, detsamma gäller för McLaren-bilar. Vi har nog alla våra egna favoriter som vi har drömt om att få köra, eller bara röra, någon gång i livet. Sedan finns det förstås formelbilar, som de som kör i Formel 1, som nog är det många tänker på när de hör ordet racerbil.

I Trofeo Abarth användes enbart Abarth 500 Trofeo-bilar. Abarth är nu en del av Fiat och de tillverkar de bilar som har bäst prestanda från varumärket.

formelbil

Italienska bilar med fart

Italienska racerbilar är någonting alldeles speciellt, eller italienska sportbilar som de också kallas. Ferrari grundades av mannen med samma namn och han inledde sin karriär som racerbilsförare. Deras bilar kännetecknas av sin röda färg och slimmade design.
Ferrari är dock inte det enda italienska sportbilsmärket, även Maserati och Lamborghini kommer från det sydeuropeiska landet. Maserati har tillverkat flera bilar till olika typer av motorsport, detsamma gäller för Lamborghini. Italien skapar dock inte bara sportbilar, de har även bilmärken så som Fiat och Alfa Romeo.

Världens populäraste racerbilar

Racerbilar och sportbilar är populära, några är dock mer omtyckta än andra. Den mest sålda sportbilen världen över är Ford Mustang, medan världens snabbaste racerbil är Bugatti Chiron med en hastighet på nära 500 km/h. Det är dock ingen fart för en vanlig Svensson.
vintagebilar

Om du vill köra en långsammare bil är folkrace ett bra alternativ, där får du köra i maximalt 80 km/h. Det här är en populär motorsport i Sverige med över 450 race om året. Det är vanliga bilar som används och efter ett race måste bilen säljas vidare.

Racerbilar från Sverige

Men finns det då några racerbilar från Sverige? När det kommer till bilrace finns det en del Saab- och Volvo-modeller som används, men den populäraste svenska tillverkaren av superbilar är Koenigsegg. De tillverkar exklusiva bilar i bara ett fåtal exemplar och med en extremt hög prislapp. År 2010 blev Koenigsegg Agera utsedd till Hypercar of the Year vid Top Gear Award.
Även om det kanske inte direkt är racerbilar som Koenigsegg tillverkar kan de användas som det tack vare sin otroliga fart. I Sverige finns också Volvo Original Cup (VOC) som körs med vanliga gatregistrerade standardbilar av modellerna Volvo 240, Volvo 740 och Volvo 940. Det är race där nybörjare kan prova olika grenar till låga priser.
Svenska flaggan