Hoppa till innehåll

Sveriges racingbanor

  • av
Sveriges racingbanor

Sverige har en lång och stolt tradition när det gäller banracing. Några av de mest kända banorna är Mantorp, Anderstorp och Knutstorp.

Mantorp Park

stcc2013mantorp4-1280x853Banan ligger nära E4:an i närheten av tätorten Mantorp. Första loppet kördes i slutet av augusti år 1969 och under de följande åren var det främst Formel 2 som kördes på Mantorp. För alla svenska fans av motorsport är säkert namnet Ronnie Peterson bekant. Han var hemmaförare på banan och skulle gå vidare och bli Sveriges mest framgångsrika Grand Prix-förare genom tiderna. En annan välbekant hemmaförare på banan är Stefan “Lill-Lövis” Johansson. 1982 var sista gången som Formel 2 kördes på Mantorp. Sedan dess har man i huvudsak kört nordiska racingserier på banan, bland annat STCC. Publikrekordet är på hela 34 000 personer och sattes under en tävling i dragracing.

Anderstorp Raceway

Som namnet antyder ligger banan i närheten av Anderstorp i Småland. Första tävlingen som kördes på Anderstorp var ett Formel 3-lopp som gick 1968. Under 70-talet körde man Sveriges Grand Prix (då en deltävling i Formel 1-VM) sex gånger på banan. Även roadracing med motorcyklar har varit populärt att köra på denna asfaltsbana. Fram till 1990-talet arrangerades tävlingar i MotoGP som är något av motorcyklarnas motsvarighet till Formel 1, men sedan dess har banan tappat lite i status. Dock blev det några Superbike-VM och ett 24-timmars VM-lopp. På 2000-talet skedde en större renovering för att kunna ta emot internationella lopp. Bland annat har en tävlingshelg i WTCC arrangerats på Anderstorp år 2007.

Ring Knutstorp

En bana belägen utanför Kågeröd i Skåne. Ibland har den kallats för “Nürburgring of Sweden”, eftersom den är känd för att vara krävande och kuperad med flera svåra kurvor. Den byggdes i flera etapper på 50-talet, 60-talet och 70-talet. Mellan 1976 och 1984 kördes Formel 3. Nuförtiden är det främst STCC, roadracing och halkkörning som gäller på banan. En utbyggnad är planerad för att kunna ordna fler internationella arrangemang och det finns också en skola i närheten av banan som utbildar racingmekaniker.