Hoppa till innehåll

Svenska Rallyt

  • av
Svenska Rallyt

Sveriges i särklass största rallytävling går under namnet Svenska Rallyt. Det brukar arrangeras i Värmland och ingår i Rally-VM. Vad som karaktäriserar deltävlingen är att den går på smala och krokiga vägar under vintertid.

Historia

Peugeot_206_WRCAllt började med en tävling känd som Midnattssolsrallyt som faktiskt gick i sommarmiljö med start 1950. Namnet behölls till 1964 då man fick snilleblixten att köra tävlingen i vintermiljö. Det har man fortsatt med sedan dess. Med start år 1967 blev Karlstad både den stad som rallyt börjar i och avslutas i. Innan dess användes olika städer för start och målgång. En viktigt beslut för statusen på tävlingen var när man instiftade ett världsmästerskap för tillverkare. Efter det började man locka till sig fler utländska team.

Genom historien har Svenska Rallyt ställs in två gånger. Vid första tillfället ledde oljekrisen 1973-1974 till att säsongen 1974 fick ställas in. Andra tillfället var det istället en ovanligt mild vinter år 1990 som ställde till det. Anledningen var att vägarna tinat upp och var alldeles för mjuka för att hålla för en vinterrallytävling. En följd av det fiaskot var också att tävlingen fick en sträckning i mer norrgående riktning för att undvika att det skulle hända igen. Tyvärr ledde det till att några genom historien klassiska delsträckor försvann från Svenska Rallyt. 2016 var det nära att alltför milt klimat åter förstörde chansen att köra, men man lyckades lösa situationen.

Framgångsrika förare

Stig Blomqvist är meste segraren och har tagit hem slutsegern i Svenska Rally hela sju gånger. Även Björn Waldegård har haft stora framgångar med 5 segrar. I modern tid har det dock gått betydligt trögare för svenska förare. Senaste svenske segraren var Kenneth Eriksson i en Subaru år 1997. Sedan dess har det främst varit finsk och fransk dominans. Marcus Grönholm från Finland har exempelvis vunnit Svenska Rallyt hela 5 gånger mellan år 2000 och 2007. År 2008 blev Jari-Matti Latvala yngsta segraren i tävlingens historia bara 22 år gammal. Sedan dess har han skördat ytterligare framgångar.

Etiketter: