Hoppa till innehåll

Svenska racerförare som vunnit SM-guld

  • av
Gold winners medal for a competition or race

Motorsporten har alltid varit stor i Sverige. Det finns många svenska racerförare som har nått internationella framgångar. Några exempel är Ronnie Peterson i Formel 1 och Kenny Bräck i Indy Car. Men hur ser det egentligen ut här på hemmaplan? Här tävlas det främst i racing-SM där det körs en rad olika klasser. Detta har pågått ända sedan 50-talet och körs än idag.

Erik Berger

Den som har flest segrar av svenska racerförare i racing-SM är den numera avlidne Erik Berger. Han började tävla på allvar 1956 och 1959 tog han sin första stora seger. Han körde främst med Volvo och Ford i olika klasser. Dock saknade han en vinst med en Trofeo Abarth. Hans sista segrar kom 1973 när han körde med en Ford Escort TC. Efter karriären blev han en framgångsrik affärsman i födelseorten Bengtsfors. Sonen Anders Berger kör också racingbilar.

En av våra största stjärnor på senare tid är Marcus Eriksson. Han körde flera säsonger för racingteamet Sauber (numera Alfa Romeo) i Formel 1. Tyvärr blev det inga större framgångar då Sauber aldrig hade bilen att konkurrera med de stora namnen som Red Bull och Mercedes. Idag kör han IndyCar i USA.

Fler svenska racerförare i USA

En annan racingförare som skapar rubriker borta i USA är Felix Rosenqvist från Värnamo. Säsongen 2021 kom han på en hedrande 5:e plats i IndyCar vilket också gav honom utnämningen årets rookie. Inte illa för någon som bara är 30 år. Han blev också mästare i formel-3 loppet 2015. Många spår en ljus framtid för denne unge kille som bara har påbörjat sin karriär. Han började redan i unga år att tävla i karting innan han gick över till internationella tävlingar.

Vi väntar fortfarande på ett stort guldpris från honom och många andra förare. Det gäller inte bara att du är en duktig förare, du måste även ha en bil som kan konkurrera. I IndyCar har tävlingarna dock blivit mycket jämnare sedan alla kör med en likvärdig bil. Vi får se hur det går för våra svenskar där nästkommande år.

Oliver Solberg

En annan kille som verkligen har ögonen på sig när det kommer till svenska racerförare är rallyföraren Oliver Solberg. Han är son till legendaren Petter Solberg som vann flera lopp under karriären. Dock valde pappa Solberg att köra för den norska flaggan. Sonen Oliver kommer i år att köra på halvtid så det blir svårare för honom att samla poäng i WRC.

Detta var bara ett axplock av några av våra duktiga racingförare från Sverige. Det kommer hela tiden nya talanger som är beredda att axla manteln från de tidigare legenderna.