Hoppa till innehåll

Hur du skaffar en sponsor för racing

  • av
Racing sponsor

Racing har driftkostnader oavsett vilken klass du tävlar i. Bland annat handlar det om bränsle, reservdelar och transporter mellan tävlingar. Genom att skaffa sponsring blir det lättare att få ihop alla delar ekonomiskt. Dessutom har sponsorer i regel relationer med en mängd företag som gör det enklare att hitta billiga produkter, tjänster och annat som behövs under racingsäsongen.

Vad kräver en sponsor i utbyte?

self-sponsorMestadels vill de ha uppmärksamhet. Främst brukar det handla om att få sin logotyp och sitt varumärke att synas tydligt i olika sammanhang. En vanlig metod är att racingutrustning som kläder och hjälm har en logotyp från sponsorn. De kan också vilja att man helt enkelt använder deras produkter i de fall då detta är möjligt. Trots allt används massvis av utrustning inom racing. Förutom bilen och alla dess komponenter finns till exempel säkerhetsutrustning. Ett annat vanligt krav är att man inte gör marknadsföring för sponsorns konkurrenter.

Hur du kontaktar sponsorer

Försök hitta företag som du vet redan sponsrar motorsport eller som du tror har intresse av att börja sponsra tävlingsracing. Du måste kunna förklara vad just du kan erbjuda det aktuella företaget om de blir din sponsor. Kanske kan bilen utrustas med dekaler som ger dem marknadsföring. Samma gäller hjälmen och övriga racingkläder. Inte bara du som förare behöver ingå i erbjudandet, utan hela teamet kan ha en uniform som gör reklam för sponsorns produkter eller tjänster. Pengar är inte det enda sättet att sponsra, utan teamet kan till exempel få gratis däck, reservdelar, bränsle eller dylikt. I andra fall räcker det gott att få viss rabatt på dessa produkter.

Att skriva sponsoravtal

Använd helst en legitimerad advokat för att kontrollera att avtalet går rätt till. Ett annat alternativ är att utnyttja någon av de juridiska mallar för sponsoravtal som finns tillgängliga på nätet. Hur som helst bör du absolut se till att ha ett skriftligt avtal. För båda parter är det viktigt att veta vilka skyldigheter de har och vad som gäller om avtalet eventuellt ska brytas i förtid.

Etiketter: