Hoppa till innehåll

Hur du blir en racerförare?

  • av
Hur du blir en racerförare?

Ett problem med racing är att det kan kännas alltför dyrt, komplicerat och besvärligt att ens komma igång. Trots allt är det inte många som har råd att ha en egen racingbil och ha ett eget racingstall med mekaniker. Vad inte alla känner till är att det är möjligt att köpa in sig i ett team. Bara i Sverige finns det ett flertal olika racingserier där det inte är några större problem att välja den metoden. De flesta team i Sverige är faktiskt kompisgäng eller familjemedlemmar. Ibland säljer de ut platser för att få säsongen att gå ihop ekonomiskt. Ett annat sätt att lösa finansieringen är att lyckas få en stark sponsor bakom sig. När det gäller sponsorer är det lättare att hitta det inom elitracingen. Elitförare utgör bara en liten andel av antalet totala förare inom motorsport i Sverige.

Vad behövs för att bli en förare?

auto-racing-583544_960_720Först och främst behöver du en godkänd licens. Därutöver krävs en del grundläggande utrustning som flamsäkra kläder och en hjälm som uppfyller säkerhetskraven. När det gäller bil och annat som är specifikt för olika tävlingar beror det förstås på vilken klass man är sugen på att tävla i. Generellt sätt finns det gott om information på den officiella sidan för en viss tävling och erfarna deltagare brukar också vara hjälpsamma för den som behöver hjälp att fixa något.

Bäst valuta för pengarna brukar man få i så kallade långloppsserier. I Sverige finns något som kallas Svenska långloppscupen (SLC) och vill man köra mycket är det ett klokt val. Andra vill ha kortare race och är mer ute efter en adrenalinkick och då finns det racingtävlingar som går över betydligt kortare distanser. Mest extremt är dragracing.

Spela på motorsport

Genom att skaffa sig kunskaper om vilka förare som är bäst på olika racingbanor kan man kraftigt förbättra sannolikheten att vinna pengar. Älskar du spel på nätet finns sajter som visar hur du kommer igång. Vinner du stort kanske du kan använda pengarna för att få en rivstart på din egna racingkarriär.