Hoppa till innehåll

Banracing i Sverige och världen 2021

  • av
Banracing bana

Om du aldrig har hört talas om sporten så har du det nu. Banracing, eller racing som det numera kallas är en bilsport som körs på asfalterade banor. Det finns olika klasser av racing där de vanligaste är truckracing, standardvagnsracing, sportvagnsracing, isracing, GT-racing, formelbilsracing och bilspeedway. Alla, både män och kvinnor får delta i racing och tävlar på samma villkor. Är du junior får du börja tävla i standardvagnsracing och vissa formelbilar.

Att börja med racing

Att börja med racing är relativt dyrt, därför har de som tävlar aktivt ofta sponsorer som hjälper till och finansierar laget eller föraren. Men trots det finns det möjligheter att finansiera banracing själv på en hobbynivå. Det första du skall införskaffa är givetvis en bil som kan användas på bana. Du måste modifiera bilen så at den passar banförhållandena och klassen du tävlar i. Det är ganska stor skillnad mellan racing och folkrace och därför måste du först bestämma vilken typ av racing du vill tävla i.

När det gäller införskaffningen av bil är det inte alltid lätt att få ett vanligt billån. Ett bra sätt är att jämföra olika typer av billån för den typ av bil du vill satsa på. Är du osäker på vilken typ av bil du är intresserad av, kan du lära dig allt du behöver veta på Trofeo Abarth.

Vad krävs för banracing

När du väl har bil och klassen avklarad, skall du börja testköra så du lär känna dina starka sidor såväl som svagare sidor som förare. Du skall också genomgå en licenskurs för att få din racinglicens. Du kan genomföra kursen på, till exempel Mantorp Park, där du samtidigt kan lära dig grunderna i racing. När du väl har en licens kan du enkelt själv ge dig ut på banan för att finslipa dina kunskaper. Du kommer även att behöva lämpliga skyddskläder som flamsäker dräkt och en godkänd racinghjälm.

Det kostar tyvärr som sagt en hel del att skaffa allt man behöver, så du kanske skall prova lyckan på Keno. Vem vet, rätt Keno resultat kan inbringa en del pengar som du kan lägga på banracing. När du har köpt allt du behöver så är det dags att börja knyta kontakter inom racingen. Du kanske stöter på en sponsor som hjälper dig.

Le-Mans 24-timmas banracing

En av de mest kända tävlingarna inom banracing är Le-Mans. Även om du inte har något större intresse av vare sig bilar eller racing är det svårt att undgå att i alla fall någon nämnt Le-Mans. Men för säkerhetsskull skall vi berätta lite om denna historiska tävling. Le-Mans är ett 24-timmars sportvagnsrace som går utanför Le Mans i Frankrike. Tävlingen har funnits sedan 1923 och hålls årligen.

Le-Mans är ihop med Indy 500 världens största enskilda race. Precis som namnet indikerar håller tävling på i 24-timmar. Under dessa timmar turas tre förare om att köra så många varv de kan runt banan.